
ADDENDUM #2 
FOR 

BID – Facility-Wide Wireless Upgrades (re-bid) 
 (5/20/2022)   *(edited for question 18) 

        Questions: 
1. What is the expectation for the Contractor with regards to post-installation Event Support? Answer: 

Contractor is to provide a validation of location of access points by means of spectrum analysis to 
validate intended coverage for the area. 

2. If any AP has to be mounted higher than 20 feet in the air, can we substitute an AP model with external 
directional Antennas? Answer: AP model can be substituted with a directional antenna and must meet 
the following conditions:  

a. It is with the same manufacturer for the overall AP model  
b. The intended coverage is met as per Sec 3.12.4 of Specifications 275400. 

3. Must AP model be currently general available? Answer: Yes. PCCA understands that there are supply 
chain issues currently and will work with the contractor on final models within a reasonable timeframe. 

4. Must AP support at least 4x4 MUMIMO in 5GHz Spectrum? Answer: Yes. 

5. Can you provide RF planning for high client density areas of the convention? Answer: Please utilize 
Specifications 275400 -Section 3.4.3 and the provided design to determine the high-density areas. and 
new WAP locations. 

6. Sending our response via email is acceptable, correct? Answer: Yes, bids may be emailed. You must 
make sure it is received by Lisa Dobbertin and Stephen Shepper by getting confirmation back in an 
email that at least one of them received it.  Our IT security often blocks emails with attachments.  You 
may also drop off your bids in person at 12th and Arch (east side) at the security desk where there will be 
a bid box.  

7. Are you asking for -65 dBm coverage in the bathrooms and stairwells? Answer: No. -70dbm is 
sufficient. 

8. Please confirm that there on no floor plans for Level 4? Answer: Correct. No floors called level 4 in 
building.  

9. Is there a specific model of the Cisco and Aruba product lines that the PCCA design engineering firm 
used when performing the design? Please confirm you are seeking WIFI6E models? "Wi-Fi 6E 
Compatible unless noted otherwise" "Wi-Fi 6E compatibility not required for exterior WAPs" Answer: 
PCCA is seeking compliance with the latest standard which is 802.11ax , therefore we are looking to 
install the latest WIFI6E models. 

10. Both Cisco and Aruba have noted supply chain lead times of 6 months or more - will PCCA accept 
changing timelines based on supply chain availability of these manufacturers? Answer: Contractor is to 
work with PCCA and provide a project schedule to meet the demands, ebbs and flows of working with 
supply chain issues and the operation of the facility. 

11. Based on the SOW paragraph below, we read the scope as: NEW CAT6A cable run for NEW WAP 
locations. USE EXISTING cable run (regardless of ethernet cable category) for EXISTING WAP 
locations. USE CAT6A patch cords whether NEW or EXISTING cable run. Are we reading correctly? 
"Field Devices: The Contractor will furnish and install Wireless Access Points (WAPs), antennas. The 
Contractor shall furnish and install housings, and mounting brackets. Contractor shall furnish CAT6A 
patch cords and coordinate unique device identifiers with the Owner and label WAPs accordingly. 



CAT6A cabling shall be for new WAP installations. Existing WAP replacement shall re-use existing 
cabling." Answer: Yes, that is correct. 

12. Do the existing access switches provide available 802.3bt Power over Ethernet PoE++ (meaning able to 
support 32W-60W per port)? Also, 802.3at PoE+ is referred to in the spec document, however, it does 
not supply the 32W or more needed by most WIFI6E WAPs - will existing 802.3at ports be permitted to 
run new WIFI6E WAPs at lower feature settings? Answer: The access switches may not support 802.3at 
ports now so we recommend to include a PoE injector if required and when applicable to the area being 
served. 

13. Does the statement below mean that The Contractor is furnishing and supplying access switches for 
ALL ports needed for the WLAN or is The Contractor only supplying ports for NEW WAPS? Please 
clarify. 
"The Contractor shall furnish and install all connections to access layer switches" Answer: PCCA is   
supplying all switches/ports needed. The contractor is responsible for WAP placements and structured 
cabling back to the switches and any additional power requirements that may be required beyond the 
ability of the existing network poe switch ports. 

14. What manufacturer and feature sets are needed for the "access layer switches"? Will PCCA supply and 
configure all licenses needed for the PCCA network policies and The Contractor will supply and 
program all WLAN equipment connected to the "access layer switch"? Will PCCA provide electrical 
power outlets for "access layer switches" in each IDF? Answer: Yes, PCCA is supplying all 
switches/ports needed. The contractor is responsible for WAP placements and structured cabling back to 
the switches and any additional power requirements that may be required beyond the ability of the 
existing network POE switch ports. 

15. The paragraph below appears to reference a 'pre-installation survey' - are we performing this survey or 
utilizing the survey already performed by the PCCA design engineering firm? 
"3. The Contractor shall carry out a detailed site survey to finalize locations of WAPs based on 
calculated coverage on site. Layout drawings marked up with the proposed location of WAPs and 
coverage area shall be submitted for approval. Installation shall proceed only after the formal approval 
of the same." Answer: A design is being provided based off the existing conditions and heat mapping 
exercise. The contractor is responsible to provide a functioning system that meets or exceeds that of the 
design dB levels for coverage. It is recommended the contractor provide a pre-installation survey to 
determine the best ‘actual’ placement for WAPs. It will be the contractor’s responsibility to preform a 
Post-Installation confirming survey and will be the contractor’s responsibility to optimize the system to 
meet that of the design. 

16. The updated bid drawings show WAP Device Schedules with new "Cisco WIFI6 WAP" - is Cisco the 
preferred manufacturer for PCCA? Answer: Cisco was the basis of design but PCCA is open to Aruba as 
well. Both provide the technical standard requirements set by PCCA and PCCA would like to see the 
price comparisons. 

17. Does a single partner required to submit both a Aruba and Cisco quote for the RFP? Answer: See the 
Clarifications in Addendum 1.  Only one is required, but bidding both is encouraged. 

18. What are the important features of the Cisco and Aruba access points that are not available with other 
Enterprise WLAN Access Points such as Gartner Magic Quadrant Leader solutions from Juniper, 
Extreme Networks and CommScope? We will want to verify if desired feature set is a part of the WAP 
base model or requires a Cisco/Aruba add-on license? Answer:  All of the WiFi 6 capable devices from 
Cisco, Aruba, Juniper, Extreme Networks, and CommScope are capable of meeting the requirements of the 
project. The preference toward Cisco and Aruba is based on their dominance in the enterprise WLAN market 
where they are the leaders in terms of market share. 
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